“Alle daden die in de wereld worden verricht, beginnen in de verbeelding.” Barbara Gritzzuti Harrison (1941-2002)
Wat is een gedachte?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, dat weten we niet.
Wel weten we dat als er een gedachte ontstaat er ook neuroactiviteit in het brein plaats vindt. Deze activiteit ontstaat echter op hetzelfde moment als de gedachte. Het 1 stuurt het ander dus niet aan.
Wel weten we dat gedachtes erg krachtig zijn. Onderzoek wijst uit dat 70% van de patiënten bij de huisarts komt in verband met somatische klachten. Somatische klachten zijn fysieke klachten die niet verklaard kunnen worden door een fysiek aandoening maar wel door een psychische klacht.
Geneesmiddelen werken grotendeels op het placebo-effect. Het placebo-effect kan het effect van een geneesmiddel tot 80% versterken.
Onze gedachtes hebben dus een enorme invloed op hoe we ons voelen. Gemiddeld hebben we zo’n 60.000 gedachtes per dag. Van slechts 5% daarvan zijn we ons bewust.
Wat is de impact daarvan?
Elk mens heeft bewust of onbewust gedachtepatronen waarin hij of zij in vervalt. Als je nieuwe patronen wilt creëren zul je je eerst bewust moeten worden van je huidige patronen.
Dit bewustwordingsproces is essentieel in de doorbraakcoaching. Hoe gedetailleerder je bewust bent van je gedachtes, hoe beter je deze kunt sturen. Word je je niet bewust van je gedachtes of je mindset dan zal verandering uitblijven.
Pijn vermijden
Je interne systeem zal van nature pijn vermijden. Dit zien we ook terug in onze gedachtepatronen. Gedachtes om pijn te vermijden blijken sneller en sterker te zijn dan gedachtes die ons een goed gevoel geven.
Hierdoor is het vaak moeilijk voor mensen om de gewenste verandering te bereiken. Je interne systeem heeft namelijk weerstand tegen verandering omdat verandering voor pijn kan zorgen.
Weerstand is het niet willen of niet accepteren van hoe de situatie is.
Tijdens de coaching zullen we regelmatig de weerstand checken omdat dit een saboteur is van echte diepgaande transformatie.
Voorbeelden van pijn waardoor weerstand kan ontstaan zijn:
- Het verliezen van controle
- De mogelijkheid om te falen
- Geen duidelijk toekomstperspectief
Afleiding
Gedachtes kunnen ook voor afleiding zorgen. We kunnen als mens hele dialogen of films in ons hoofd afspelen. Omdat we onze gedachtes als waar aannemen kun je je voorstellen dat dat voor flinke afleiding zorgt.
Gedachtes zorgen er zo dus voor dat we niet met pijn bezig hoeven te zijn. Als de gedachtes negatief zijn kunnen deze wel als pijnlijk ervaren worden maar vaak gaat dit om oppervlakkige pijn. Bijvoorbeeld boosheid omdat iemand niet gedaan heeft wat we verwacht hadden van die persoon. Een dieper emotie kan zijn dat we gekwetst zijn. In dat geval voelt het fijner om boos te zijn op die ander en de verantwoording dus bij die ander te leggen in plaats van te erkennen dat wij gekwetst zijn en deze emotie te doorvoelen.
Conclusie
Gedachtes hebben een enorme invloed op ons welzijn. Het is daarom van groot belang om ons bewust te zijn van onze gedachtes, Pijn te doorvoelen zodat we daar niet meer voor weg hoeven te rennen en ons weer bewust te richten op positieve gedachtes. Als we ons daar bewust op afstemmen wordt onze werkelijkheid een stuk mooier en voelen we ons fysiek ook een stuk beter.